Edukacja żywieniowa małych dzieci odgrywa ważną rolę
w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.
W naszym przedszkolu w wszystkich grupach wiekowych realizowana była w drugim tygodniu października tematyka o warzywach. Nauczycielki stwarzały sytuacje edukacyjne , aby dzieci miały możliwość widzieć, dotykać i smakować warzywa. Dzieci z najstarszych grup wiekowych z wielkim zapałam i zaangażowaniem wykonywały sałatkę jarzynową oraz sok marchewkowy, których można było potem skosztować. Najmłodsze przedszkolaki wykonały z pomocą nauczyciela kukiełki warzywne. W każdych grupach utworzone zostały również kąciki warzywne z przyniesionych przez dzieci do przedszkola warzyw.
Poprzez różne zabawy i zajęcia przedszkolaki dowiedziały się,
że warzywa są dla nich bogactwem do prawidłowego ich rozwoju i zdrowia.
Serdecznie dziękujemy pani Annie Rumik, mamie Patryka ze „Słoneczek” za dostarczenie dla całej grupy ekologicznych marchewek na sałatkę i sok.
Wpisany przez: DO