„Jabłka” (fragment)
Wniosły dzieci z sadu koszyk przepełniony:
jabłek żółtych, jabłek kraśnych,
jabłuszek zielonych…
L. Krzemieniecka
W Szkole Podstawowej w Krzemieniewicach „zapachniało jesienią”.
Pieczone jabłka, suszone grzyby, dym z ogniska to zapachy, które kojarzą się dzieciom z jesienią. Uczniowie klas młodszych przygotowali pieczone jabłka z przyprawami i zdrowe przekąski- chipsy z warzyw i owoców. Podejmując różne działania uczymy dzieci rozumienia, że zdrowie jest jedną z najważniejszych wartości w naszym życiu. Dbając o miłą i pogodną atmosferę w czasie przygotowywania posiłków, budujemy poczucie odpowiedzialności za swoją kondycję psychiczną.
Zapach cynamonu roznoszący się po szkolnych korytarzach sprawił, że jeszcze kiedyś z całą pewnością pieczone jabłka zagoszczą na naszych stołach.
Wpisany przez: MS