„Kiedy wyginie pszczoła, rodzajowi ludzkiemu pozostaną tylko 4 lata”
Albert Einstein
20 maja obchodzony jest Światowy Dzień Pszczół. Celem jest podkreślenie znaczenia pszczół dla pozyskiwania żywności i zwrócenie uwagi na zagrożenia dla tych owadów. Wymieranie pszczół to ogólnoświatowy problem, który dotyczy każdego człowieka na naszej planecie. Od kilkunastu lat, ze względu m. in. na zanieczyszczenie środowiska maleje populacja pszczół.
Z okazji Światowego Dnia Pszczół uczniowie klasy 5a i 5c wzięli udział w spotkaniu z Panem Edwinem Krawczykiem - doświadczonym pszczelarzem praktykiem, członkiem lokalnego koła pszczelarskiego.
Zaproszony gość przedstawił uczniom wiele ciekawych informacji o życiu pszczół, ich roli w ekosystemie, a także o pracy pszczelarzy. Uczestnicy spotkania dowiedzieli się, jak bardzo pracowite są pszczoły i jak ważne jest ich znaczenie w przyrodzie.
Pan Edwin opowiedział także, jak powstaje miód i jakie ma właściwości zdrowotne. Dużą atrakcją było oglądanie królowej w klateczce, ramki z woszczyną, stroju pszczelarza oraz przyrządów, których używa w codziennej pracy.
Było również słodko - uczniowie spróbowali miodu prosto z pasieki.
Spotkaniu towarzyszyła wystawka.
Piątoklasiści wykazali duże zainteresowanie tematem.
Zajęcia zostały zorganizowane w ramach obchodów Tygodnia Bibliotek.
Wpisany przez: MS