Boże Narodzenie nieodłącznie kojarzy się z zapachem pierników, doprawianych cynamonem, gałką muszkatołową czy imbirem, a wypiekanie ich to niemal rodzinne święto, na które cieszą się w szczególności dzieci. Piernik to nic innego jak ciasto wypiekane z mąki pszennej i żytniej, do której dodaje się rozpuszczony, gorący miód, masło i mleko. Z rozwałkowanego ciasta o głębokim, brązowym kolorze wykrawane są różnorodne kształty, które kojarzą się ze świętami: bałwanki, renifery, gwiazdki i Mikołaje. W wielu domach pieczenie pierniczków odbywa się na około dwa tygodnie przed wigilią, dzięki temu pierniczki mają czas, aby zmięknąć i nabrać nieco charakteru.
W Szkole Podstawowej w Gościnnej dzieci z oddziału przedszkolnego również piekły pierniczki. Wałkowały ciasto, wycinały różne formy i piekły w piekarniku, ozdabiały lukrem i kolorowymi posypkami. Potem odbyła się degustacja przygotowanych przez siebie ciasteczek. Czas spędzony przy przygotowaniu pierniczków upłynął w miłej i radosnej atmosferze.
Wpisany przez: MS