13 lutego 2020 r. klasa II c uczestniczyła w warsztatach kulinarnych, które poświęcone były robieniu pizzy oraz pieczeniu kruchych ciasteczek.
Po zapoznaniu się z harmonogramem zadań każdy dokładnie wymył ręce i otrzymał fartuszek. Po krótkim instruktażu uczniowie zajęli przyporządkowane im stanowiska i wszyscy zabrali się za robienie pizzy. Uczniowie bardzo poważnie potraktowali swoje zadanie i w wielkim skupieniu zajęli się pracą.
Najpierw p. Beatka zapoznała dzieci ze sposobem przygotowania ciasta, po czym przystąpili do pracy. Uczniowie ćwiczyli umiejętność posługiwania się nożem, precyzyjnie krojąc produkty w kostkę. Po przygotowaniu produktów i ciasta każdy otrzymał kawałek, który musiał samodzielnie rozwałkować i uformować. Pełne zdrowych dodatków domowe pizze posypane serem trafiły do piekarnika.
Drugoklasiści korzystając z chwili przerwy z ochotą przeczytali przedszkolnym znajomym książkę pt. „Brzydkie kaczątko”. Młodsi koledzy i koleżanki z uwagą słuchali i nie kryli zadowolenia.
W międzyczasie, gdy pizze były już w piekarniku mali kucharze zgłębiali tajniki pieczenia kruchych ciasteczek. W trakcie samodzielnego wykonywania ciasta mali adepci ponownie mieli możliwość: ugniatania, wycinania, wąchania oraz smakowania. Kruche ciasteczka są ponadczasowe, bo nigdy się nie nudzą i każdy je lubi. A takie warsztaty dają wyjątkową okazję przeniesienia się w niezwykle pachnący i różnorodny świat słodkości.
Mali kucharze zgodnie pracowali w grupie, pomagając sobie nawzajem. Uczniowie wykazali się niezwykłą aktywnością, wszyscy chcieli spróbować odmierzania mąki, obierania, tarcia, wałkowania, dodawania poszczególnych składników. Kuchmistrze samodzielnie wyrabiali ciasto zgodnie z przepisem. Następnie umiejętnie wałkowali, wykrawali, nakładali, wypiekali i cierpliwie czekali na końcowy rezultat. Zabawa była przednia. Wspólne wypieki dostarczyły im wielu niezapomnianych wrażeń, ale chyba największą przyjemność sprawiła degustacja.
Po upieczeniu był czas na konsumpcję świeżo upieczonych pizz i ciasteczek. Polecamy. Wyglądały przepięknie! Smakowały jeszcze lepiej! Były smaczniejsze niż zwykle, bo przyrządzone własnoręcznie. Każdy z uczestników zabrał małe co nieco ze sobą.
Zajęcia kulinarne okazały się znakomitą okazją umożliwiającą uczniom poznawanie otaczającego świata. Dzieje się to poprzez osobiste doświadczenie, przeżywanie i zaangażowanie wielu zmysłów. Nasze klasowe wyjście było udane i pyszne!
Składamy serdeczne podziękowania
dla
Pani mgr Joli Pechty
Dyrektor Niepublicznego Przedszkola Artystycznego „ŚWIAT BAJEK”
w Gorzkowicach
za ciepłe przyjęcie i możliwość skorzystania z atrakcji
Wpisany przez: MS